Expo ve işadamlarımız

Expo ve işadamlarımız

Bundan beş altı yıl kadar önceydi. Avrupa Konseyi’nin bir genel kurul toplantısı için Strasbourg Havaalanı’na inmiştik. Alanda olağanüstü bir hazırlık göze çarpıyordu. Komisyon üyesi arkadaşlarımızla birbirimize takıldık: Fransızlar bizi nasıl karşılayacaklarını bilemiyorlar! Biraz sonra ne olduğunu anladık. Strasbourg Belediye Başkanı bir yabancı yatırımcıyı karşılamak için hazırlık yapıyordu.

Bugün her ülke için yatırımcı ve iş adamı çok önemlidir. Dünyanın her kıtasıyla yaptığımız ticarette iş adamlarımız çok güzel isler başarıyor. Basit bir örnek: Türk müteahhitlik sektörü dünyada ilk üç içinde. Artik iş adamlarımız bütün ülkelerde hem yatırım hem ticaret imkânına sahip.

İş adamlarımızın kendi başlarına yapabilecekleri elbette çok şey var EXPO yürüyüşümüzde. Ama asıl gücü organize olabilirsek kazanırız. Bu organize gücü TOBB, özellikle İzmir Ticaret Odası ve Ege Bölgesi Sanayi Odası eliyle kullanmamız lazım. TUSKON ve MÜSİAD gibi hem yurt içinde hem yurt dışında etkin kuruluşlardan EXPO surecinde daha aktif olmalarını beklemek durumundayız. ESİAD, EGİAD, İGİD, İZSİAD ve diğer iş adamları derneklerinin faaliyetlerini dört gözle bekleyeceğiz.

Artık dünyada tanıtım faaliyetleri tek eksenli yürümüyor. Bir taraftan üniversiteler ve bilim adamları, bir taraftan sanatsal faaliyetler, diplomatik gayretler, ama olmazsa olmaz kısmı işin ticari boyutudur.

Bu bakımdan iş adamlarımızın yapacağı organizasyonlara herkes elinden geldiğince destek olmalıdır. Türkiye’nin yabancı ülkelerdeki ticari ataşeleri bu işlere yeni bir anlayışla yaklaşmaları için ilgili bakanlıklar tarafından da gerekli bilgi ve dokümanlarla donatılmaktadır. İzmir EXPO sekretaryasının bu bilgi ve doküman işini önemseyeceğine inanıyoruz.

EXPO için yabancı ülkelere yapılacak ziyaretlerin o ülke ile herhangi bir alanda ortak çıkar oluşturarak yapılması hayati bir ehemmiyete sahiptir. Özellikle şimdiye kadar temas imkanı bulamadığımız ülkeler için bu husus çok daha önemlidir. Şu andaki görünür rakibimiz Tayland’dan. Ama unutmayalım, daha Kasım ayına kadar süre var aday olmak için.

Bu konuda işbirliği içinde olmamız gereken bir başka kuruluş TİKA’dır. Yani Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı. Bu önemli kuruluşun, yaptığı güzel işler bir başka yazının konusu olmakla birlikte, EXPO konusunda belki en faydalı olabilecek kaynaklardan biri olduğunu unutmamamız gerekiyor.

EXPO işini sivil toplumun desteği olmadan yürütemeyeceğimizi defterin başına yazmamız lazım. Bu bakımdan bu işin bir başka ayağı olan yabancı ülkelerdeki okul ve derneklerimizin yöneticileri ile geç kalmadan temas sağlamakta büyük yarar var.

EXPO sekretaryasının geçen hafta sözünü ettiğimiz yabancı ülkelerdeki bilim adamlarımızla organize çalışması da bir an önce ele alınmaya muhtaç bir konu olarak önümüzde duruyor.

EXPO işinde yine de en büyük iş, modern çağın fedakârlık ve iş bitiricilik anlamında dervişleri olan iş adamlarımıza düşüyor.

http://www.stargazete.com/egebolgesi/expo-ve-isadamlarimiz-haber-381048.htm

Join the discussion