AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu:“AB’ye Üyelik Konusunda Güçlü Bir Katılım İradesine Sahibiz.”

AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu:“AB’ye Üyelik Konusunda Güçlü Bir Katılım İradesine Sahibiz.”

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu, Avrupa Birliği Konseyi Genişleme Çalışma Grubu (COELA) üyelerini komisyon toplantı salonunda kabul etti. Erken saatlerde başlayan görüşme, konuk heyetin sonraki bir başka programı sebebi ile kısa sürdü.

Tekelioğlu, konuk heyeti TBMM’de görmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, zaman darlığı sebebi ile konuşmasını çok kısa tuttu. Birkaç cümle ile de olsa Türkiye’nin AB perspektifini özetleyen Tekelioğlu,  katılım amacına dönük olarak Türkiye’de ortaya çıkan bütünlüklü iradeye vurgu yaptı. “Türkiye’de Meclis’ten hükümete, basından, sivil toplum örgütlerine, kurumlardan toplumun hemen her kesimine kadar AB’ye üyelik konusunda güçlü bir katılım iradesi mevcuttur. Yenidünyanın barış ve yardımlaşma ekseninde insanlar için daha huzurlu bir mekân olmasını arzuluyorsak, ortak medeniyet değerlerini canlı tutmak için birlikte çalışmak durumunda olmalıyız. Bu bağlamda sizlerle ilişkimizi daha da geliştirmek istiyoruz. Bu ilişkilerin bu toplantılarla sınırlı kalmamasını arzuluyoruz. Blokajların kaldırılmasını, fasılların açılmasını arzuluyoruz. Biz Türkiye olarak her bakımdan buna hazırız. Bu konuda engelleyici değil,  yapıcı ve yardımcı bir tutum almanızı istiyoruz. Zaten öyle olduğunu da görüyoruz. Bu konuda en büyük yardımcımız sizlersiniz. Türkiye ile ilgili bir sorun olursa, herkesten evvel benimle paylaşmanızı arzularım.”

Grubun Türkiye’yi ziyareti bloke edilen fasılların görüşmeye açılmak üzere gündeme alınması konusunda kaydedilecek ilerleme için çok önemli. Fransa’nın eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin “tam üyeliğe götürür” gerekçesine dayanarak beş fasıl bloke edilmişti. Türk tarafı ve bu arada AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, böyle bir gerekçeye dayalı tutumun kendi içinde mantıki ve hukukî tutarlık taşımadığını, dolayısıyla Türk tarafına haksızlık yapıldığını her platformda dile getirdi. Çünkü AB ile Türkiye arasındaki anlaşma zaten ‘tam üyeliği’ amaçlamaktaydı. Tekelioğlu’na göre, Sarkozy’nin ileri sürdüğü gerekçe, evvela anlaşmanın amacına, yani ruhuna aykırıydı. Geçen Şubat ayında Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius’un Paris’te yaptıkları görüşmenin ardından 22 numaralı “Bölgesel politika ve yapısal araçların koordinasyonu” başlığının açılması için yakılan yeşil ışığın ardından Brüksel de hızla devreye girdi. Haziran 2010’dan bu yana, tek bir başlığın bile açılamadığı müzakere süreci tekrar hız ve canlılık kazandı. COELA heyetinin bu ziyareti bu bakımdan önemli. Bilindiği gibi AB Konseyi’ndeki Genişleme Çalışma Grubu (COELA), Birlikle müzakere yürüten ülkelerde ilgili başlıkların açılabilmesi için, tamamlanması gereken teknik süreci başlatıyor.

AB Uyum komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tekelioğlu “Özellikle İrlanda’nın başkanlığı döneminde bu faslın açılacağını diliyoruz. Bu özel durum münasebetiyle de İrlandalı üyelerimize ayrıca teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini bitirdi.

Haber-25042013

Join the discussion