BERLİN’DEN İZMİR EXPO İÇİN BÜYÜK ÇAĞRI

BERLİN’DEN İZMİR EXPO İÇİN BÜYÜK ÇAĞRI

AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İzmir Milletvekili Prof Dr. Mehmet Tekelioğlu, Almanya’nın Başkentinde EXPO 2020 adaylığı için Avrupalı dostlarından destek istedi.

“Oylamada İzmir’i seçerseniz son derece isabetli bir karar vermiş olacağınızdan emin olunuz. İzmir’i seçiminizden dolayı hepinize ayrıca minnet duyacağım.”

AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İzmir Milletvekili Prof Dr. Mehmet Tekelioğlu, Almanya’nın Başkentinde EXPO 2020 adaylığı için Avrupalı dostlarından destek istedi.

Berlin’de, Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Avrupa Birliği tarafından ortaklaşa düzenlenen ‘Yönetişim Sempozyumu’nun kapanış konuşmasında, AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, İzmir’in EXPO 2020 için aday adaylığını özellikle gündeme getirerek katılımcılardan İzmir’e ve Türkiye’ye destek vermelerini, bu talebinin şahsi bir istek olarak da anlaşılabileceğini ifade etti.

Aynı zamanda ‘İyi Yönetişim Sempozyumu’nu da programlayan Parlamentolar Arası Değişim ve Diyalog Projesinin lideri olan Mehmet Tekelioğlu, toplantının kapanış konuşmasında, çok iyi bir demokrasinin ancak çok iyi bir denetim mekanizmasının işler kılınarak sağlanacağına vurgu yaptı. “İyi bir demokrasiyi iyi bir denetimle birlikte başarmak zorundayız. Bu iki amacı birini geliştirirken diğerini zayıflatmaksızın, başarmak mümkün müdür?” diye soran Tekelioğlu, ‘iyi yönetişim’ üzerine her türlü entelektüel ve siyasi çabaların ortak amacının bunu başarmak olduğunu söyledi. “Demokrasiye zarar vermeden sağlıklı bir denetim kurabilmenin yollarını bulmalıyız. Bizce öyle bir işleyiş oluşturulmalı ki, daha fazla demokrasi, aynı zamanda toplumun kendini daha sağlıklı denetlemesi demek olsun. Biz de bu sempozyumla, bu arayışlara katkı vermek, farklı bakış açılarını buluşturarak ufkumuzu genişletmek, istedik.” Bu ifadeleriyle bir bakıma konuşmalardan çıkarılabilecek ortak temayı özetleyen Tekelioğlu, başta katılımcılar olmak üzere, emeği geçen herkese her kuruma teşekkür etti.

Tam da bu esnada Avrupalı dostlarından önemli bir talebinin olacağını söyleyen Tekelioğlu, katılımcılarda meraklı bir heyecan uyandırdı; sözü İzmir ve EXPO meselesine getirdi.

“Benim de seçim bölgem olan İzmir, EXPO 2020 için adaydır. Ayrıca İzmir, AB Üyesi veya müzakere sürecindeki ülkeler arasında tek adaydır. Önümüzdeki süreçte yapılacak seçimlerde sizlerin, hükümetlerinizin desteğini rica ediyorum. Oylamada İzmir’i seçerseniz son derece isabetli bir karar vermiş olacağınızdan emin olunuz. İzmir’i seçiminizden dolayı hepinize ayrıca minnet duyacağım. 2020 EXPO’sunun İzmir’de olması her bakımdan iyi olacaktır. Çünkü İzmir çok güzel, çok boyutlu bir şehirdir. İzmir’de deniz vardır, tarihsel ve kültürel zenginliği fazladır. İzmir’in tarım çeşit ve verimliliği de zengindir. İzmir turizm kentidir. Sağlık ve kongreler merkezidir, bu ve diğer konularda çok daha fazla gelişecek imkânlara fazlasıyla sahiptir. Yani İzmir ideal bir şehirde olması gereken tüm unsurlara sahiptir. Hem ülkelerinizin desteği konusunda çabalarınızı talep ediyor, hem de hepinizi İzmir’e bekliyorum”

Bilindiği gibi Değişim ve Diyalog projesi, öncelikle AB -Türkiye ilişkileri üzerine, gerek AB Ülkelerinde gerekse Türkiye’de toplumun bazı kesimlerinde gözlenen olumsuz algıların azaltılmasını amaçlamaktadır. Proje programındaki 6 sempozyumdan dördüncüsü 29-30 Nisan’da Berlin’de gerçekleştirildi. Sempozyuma davet edilen 80 katılımcı arasında, TBMM ve AB üyesi ülkelerin parlamentolarından 20’den fazla milletvekili, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri, akademisyenler ve gazeteciler, danışman ve uzmanlar yer aldı.  

Join the discussion