İzmir’in EXPO serüveni

İzmir’in EXPO serüveni

Bütün büyük medeniyetlerin doğuşuna şehirlerin öncülük ettiği söylenir. Dışişleri Bakanı Prof. Ahmet Davutoğlu’nun üniversite hocalığı sırasında Şehir Tarihi dersleri verdiğini biliyor muydunuz? İzmir’deki Büyükelçiler Konferansı’nda İzmir Üniversiteler Platformunun düzenlediği bir söyleşide İzmir’i ‘ufuk şehir’ olarak niteleyen Davutoğlu’nun bu konuşmasını http://www.mfa.gov.trinternet adresinden bulup okuyun derim. Tarihi, ekonomik ve kültürel potansiyeli ve insanıyla İzmir’i ne güzel anlatmıştı.

Davutoğlu, şehir kavramı üzerinde ısrarlı duruşunu bir üniversite kurarken de ortaya koydu. Bilim ve Sanat Vakfı öncülüğünde kurulan üniversiteye “Şehir Üniversitesi” adını vermesi sıradan bir seçim değil.

İzmir tam da yukardaki anlamda bir ‘şehir’, uygarlıkların beşiği bir ‘şehir’. Şimdi İzmir’in önünde ‘ufuk şehir’ hayalini de gerçekleştirecek bir fırsat var. EXPO 2020 için 27 Kasım’da yapılacak oylamayı, şahsen ben, kalbimin küt küt atarken çıkardığı sesleri dinleyerek bekliyorum. İzmir önüne çıkan bu muazzam fırsatı değerlendirmek peşinde. Şansımız nedir peki? Bunu kestirmek zor. Eğer bu işler akıl çerçevesinde ele alınabilseydi zaten EXPO 2015 bizimdi. Fakat böyle olmuyor. İşin içine başka faktörler giriyor. Ben yine de EXPO ekibimizin bu faktörleri bildiğini ve gereğini yaptığını düşünüyorum. En azından bunu temenni ediyorum.

Kaygılarım yok mu? Var elbette. İş âlemini EXPO işinde yeteri kadar aktif görmediğimi söylemeliyim. Sivil toplumun daha canlı olmasını beklerdim. Ah, bir de şu propagandayı kendimize değil de EXPO delegelerine yapmamız gerektiğini unutmasaydık…

17 Şubat 2013 tarihli “Expo için soru işaretleri az ama…” başlıklı yazıda iki espriden söz etmiştim. Bunlardan birine Uluslararası Sergiler Bürosu Genel Sekreteri Loscartales’le birlikte gülmüştük. Şunları yazmıştım o yazıda: “Masa üstü çalışmaları iyi gidiyor dedik. Sonra da bir espriye beraber güldük. Masa üstü çalışmaları kadar masa altı çalışmaları da önemliymiş…” Diğer esprinin sahibi Geza Dolough. Bakın o gün bunu nasıl yazmışım: “‘Resmi ve gayr-ı resmi çalışmalardan ne haber’ diye sorduğumda da ‘resmi çalışmalarda sorun yok, diğerine bundan sonra bakarız’ dedi. Anladım ki Geza Abinin gündeminde çok şey var.”

Gelin yine de iyimser olalım. Masa üstü ve masa altı çalışmalarının tamam olduğunu var sayalım. Kulis faaliyetleri bitti diyelim. Resmi ve gayr-ı resmi çalışmaların da bittiğini kabul edelim. Elbette herkes elinden geleni yaptı. Hükümet bu işe büyük bir kaynak ayırdı. Seçilen tema çok iyi ve İzmir’le uyumluydu: ‘Daha İyi Bir Dünya İçin Yeni Yollar, Herkes İçin Sağlık’. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan ve diğer Bakanlar hem dış temaslarında hem yabancı misafirlerle görüşmelerinde EXPO’yu muhakkak gündem maddesi yaptılar. Önce Cahit Kıraç, sonra Mustafa Toprak bu işin başında olmanın verdiği sorumlulukla canhıraş gayret gösterdiler. Dışişleri bütün imkân ve tecrübesiyle her kademede işin başını çekti. Pek çok ülkeye EXPO ziyaretleri düzenlendi. Üniversitelerimiz ne kadar devredeydi, bilmiyorum, ama onların da gayretlerini görmezden gelemeyiz. Son gün bile olsa işadamlarımız çarkın içinde olmalılar.

Son haberleri almak için aradığım Ekrem Demirtaş tahmin ettiğim gibi Paris’teydi. İş adamlarımızın bir ekip halinde faaliyette olduklarını söyledi. Dubai ekibinin delege avına çıktığını ve dikkat etmemiz gerektiğini de ilave etti. Ben de ona takıldım, ‘Ruslar bu işleri çaktırmadan yaparlar, Putin’in KGB tecrübesini göz ardı etmemeliyiz’ dedim. Nitekim Ekrem Bey de Rusların çok ciddi bir gayret içinde olduklarını söyledi.

Size birkaç soru? Oylama gününe kadar, Ulaştırma ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olduğu açıklanırsa, İzmir’in şansı artar mı? Acaba delegeler Bakanlığı sırasında yaptığı başarılı işleri göz önüne alarak ‘bu Başkanla harika bir EXPO 2020 çıkar’ diye düşünür mü? Bana sorarsanız ‘evet’ derim. Bu çok etkili olur. Bir şey daha var İzmir’in EXPO’yu alabilmesi için. Lütfen kimse bizim bitmeyen metroyu şu günlerde gündeme getirmesin. Bir haftalığına da olsa bunu gündemimizden çıkaralım.

‘Ufuk Şehir’ İzmir bir büyük hamlenin eşiğinde. Dualarımız İzmir için…

Join the discussion