Sesleri Taklit Etmek Mümkün

Sesleri Taklit Etmek Mümkün

Milletvekili olmadan önce “titreşim ve gürültü kontrolü” üzerinde üniversitede çalışan TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu, “Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile oğlu arasında geçtiği iddia edilen telefon konuşmalarının “üretilmiş” olduğunu söyledi.

Milletvekili olmadan önce Dokuz Eylül Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Celal Bayar Üniversitesi’nde “Makine Teorisi ve Dinamiği” anabilim dalında çalışan Tekelioğlu, bu anabilim dalı içinde “titreşim ve gürültü kontrolü”nün önemli yer tuttuğunu belirtti.

Tekelioğlu,  “titreşim ve gürültü kontrolü” dalında çalışanların ses ve ses karakteristikleriyle ilgilenmek zorunda olduğunu ifade ederek, “Sese ait karakteristiklerin, sesin nasıl kaydedildiğini, nasıl spektrumlara sahip olduğunu, nasıl frekans genlik bağlantıları bulunduğu, telefon konuşmalarının hangi frekans aralıklarında, yüz yüze konuşmaların hangi frekans aralıklarına sahip olduğuna dair tüm bilgilere sahip olacaksınız ki bir makine mühendisi olarak titreşimi ve gürültüyü kontrol edebilesiniz” dedi.

“Mimar akustiği”nin çalışma alanını oluşturmadığını belirten Tekelioğlu, şöyle konuştu:

“Ama akustik karakteristiğini bilmezseniz gürültüyü azaltamazsınız. O bakımdan bu alanla ilgili bilgilerime dayanarak diyorum ki sesleri taklit etmek, bu tür tapeler üretmek, sahtekarlıklar yapmak bugünün teknolojisi içinde mümkündür. Başbakan ile ilgili konuşmaları dinledim. Sesle ilgili bütün özellikleri göz ününe alarak kesinlikle bir sahtekarlık olduğunu söylüyorum. Üretilmiş, parça parça…Bahçeli’in ki benzer teknolojiyle yapılmış. Kendi sesleri de olmayabilir. Bugünün teknolojisi, o frekans ve ses karakteristiklerine bakarak bu sesi üretebilir. Aletlerle bunu üretmek mümkün. Bunlar ses jeneratörüdür. Önce  tek frekansta ses üreten jeneratörler vardı. Tekli, çoklu frekansta üretilenler vardır. Bütün bunlar mümkün. İlla kendi seslerini bir yerlerdeki kopyalarını alıp da bunları birleştirmek de şart değil. Bu ses karekteristiğini bir kere tespit ettikten sonra, ona uygun cihazla bu sesi üretmek de mümkündür.”

Gerçek ses ile üretilmişi arasında minimum da olsa fark olabileceğine işaret eden Tekelioğlu, 12 yıldır alandan uzak kaldığından dolayı yeni teknolojileri takip edemediğini, ancak gerçek ses ile üretilmiş sesi ayırmanın mümkün olduğunu, bunun gelişmiş laboratuvarlarda tespit edilebileceğini kaydetti.

Uçaklarda ses ve gürültü kontrolünün nasıl yapıldığını anlatan Tekelioğlu, “Bir alet gürültüyü alıyor, ölçüyor ve o gürültüyü sıfırlayacak şekilde bir gürültü üretiyor. Buna aktif kontrol deniyor. Yeni bir gürültü ile o gürültüyü kapatıyorlar” diye konuştu.

 

Join the discussion