Tekelioğlu: “AB İle İlişkilerimizi Bilen İnsanlarla Sürdürmek Daha Kolay, Daha Verimli Oluyor.”

Tekelioğlu: “AB İle İlişkilerimizi Bilen İnsanlarla Sürdürmek Daha Kolay, Daha Verimli Oluyor.”

Macaristan Büyükelçisi Dr. Janos Hovari, “Değişim ve Diyalog Projesi” kapsamında AB Uyum Komisyonu Başkanı Prof Dr. Mehmet Tekelioğlu’na bir çalışma ziyareti yaptı. Bilindiği gibi bu proje TBMM ve Avrupa Birliği tarafından müştereken yürütülmektedir. Projenin liderliğini AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Ak Parti İzmir Milletvekili Mehmet Tekelioğlu yapıyor.

(Çeşitli etkinlik ve programlarla uygulamaya konan proje, Avrupa Birliği Ülkeleri Parlamenterleri ve Parlamentolarda temsil edilen Siyasi Partiler, Siyasi Partilerin Kadın ve Gençlik Kolları, Yerel Politikacılar, Sivil Toplum Örgütleri arasındaki diyalogu artırmayı amaçlamaktadır. Bu yolla üyelik müzakerelerinde TBMM’nin rolünü en üst düzeye çıkarmak, Türkiye ve Avrupa Birliği arasındaki anlayış ve bilgi değişiminin sağlanması istenmektedir.)

 Tekelioğlu Büyükelçiyi Meclis’teki makamında kabul etti. Önümüzdeki dönem programlarıyla ilgili teknik düzeyde bilgi alışverişinden sonra Tekelioğlu, işbirliğinin sadece maddi alanla sınırlı kalmaması gerektiğini, özellikle eğitim ve kültürde işbirliğinin artırılmasını, bu bağlamda ortak arşiv çalışmasının yapılıp, belge ve bilgilerin araştırmacıların hizmetine verilmesi gerektiğini ifade etti.

Sıcak, dostane bir ortam içinde geçen görüşmede her iki ülkenin coğrafi, kültür yakınlıklarına vurgu yapıldı. İstikbalimizin ve kaderimizin aynı olduğunu belirten Büyükelçi, ilişkilerin daha yoğun sürdürülmesi temennisini dile getirdi. Türkiye’yi ve Türkiye’nin AB’ye üyeliğini önemsediklerini ifade eden Hovari, bu konuda Türkiye’ye desteklerinin tam olduğunu söyleyip, Cumhurbaşkanlarının geçen yıl Türkiye’ye geldiğini hatırlattı. Büyükelçi “Türkiye, AB’ye girmelidir. Bunun başka yolu yoktur” dedi.

Başkan Tekelioğlu sözlerine, Hovari’nin temennisine katıldığını, Macaristan’ın ve Macar kardeşlerimizin yanımızda önemli bir yeri olduğunu belirterek başladı. “Biz Macarlı kardeşlerimizi seviyoruz. Onlarla tarihsel, kültürel bağlarımız var. İlişkilerimizi, sizler gibi bilen, özellikle tarih bilgisi fazla insanlarla sürdürmek daha rahat, daha kolay ve verimli oluyor.” diyen Başkan Tekelioğlu, İşbirliğinin her alanda geliştirilmesi gerektiğini söyledi. “Ekonomide, kültürde, turizmde, eğitimde her alanda işbirliği içinde olmak, birlikte barışı, birlikte gelişmeyi, kalkınmayı, yakınlaşmayı artıracaktır. Yoğun, sıkı, çeşitli ilişkilerin gelişmesi, sorun alanlarını daraltır.”

 AB Uyum Komisyonu Başkanı Tekelioğlu sözlerini şöyle tamamladı: “İşbirliğini sadece ekonomiyle sınırlamak doğru olmaz. Her alanda özellikle kültür alanında, eğitim alanında daha fazla yardımlaşmamız, yakınlaşmamız gerekir. Üniversitelerimiz bu konuda öncülük yapıp, özellikle öğrenci kabul ve ortak bilimsel araştırma noktasında yardımlaşmalıdır. Hatta her iki ülke, mesela ortak arşiv çalışmaları ile dünya ve bölge tarihinin daha çok aydınlanmasına katkı verebilir. Arşivlerimizi araştırmacılara açabiliriz, açmalıyız. Bilgi tarihin karanlık odalarında kalmamalı. Bunlar çok önemlidir. Biz bu çalışma ve girişimleri önemsiyoruz. Her konuda Macar kardeşlerimizle ilişkiye hazırız. Doğrusu onların da desteğini her zaman gördük. Bu desteğin artarak sürmesini temenni ediyorum.”

 

Join the discussion