Tekelioğlu: “Türkiye, Serbest Ticaret Anlaşması Kapsamında Olmalıdır.”

Tekelioğlu: “Türkiye, Serbest Ticaret Anlaşması Kapsamında Olmalıdır.”

Avrupa Serbest Ticaret Birliği (EFTA) Parlamenter Komitesi, İsviçreli Parlamenter Kathy Riklin başkanlığında Türkiye ziyareti çerçevesinde TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu ile görüştü.

Görüşmede AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili Yıldırım Ramazanoğlu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ercan Candan ve CHP Bursa Milletvekili Aykan Erdemir de bulundu.

TBMM AB Uyum Komisyonu Başkanı Mehmet Tekelioğlu, yaptığı konuşmada, EFTA Parlamenter Komitesini TBMM’de ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade etti. Tekelioğlu, ziyaretin Türkiye ile Norveç, İsviçre, İzlanda ve Lihtenştayn arasındaki ilişkiler bakımından önemli olduğunu kaydetti.

“İyi yapılan ticaret dostluğu geliştiren en etkili araçtır”

“Türkiye gibi Avrupa Birliği’ne üye olmak için hazırlanan bir ülke ile Avrupa’nın içindeki dostlarımızla bir arada olmak gerçekten bizim için, fikirlerimizin ifadesi ve görüşlerimizin sizlere aktarılması bakımından önemli” ifadelerine yer veren Tekelioğlu, “Ben inanıyorum ki aramızdaki ilişkilerin gelişmesi için bizim birkaç şeyi iyi yapmamız gerekiyor. Bunların başında da ticaret geliyor” diyerek konuşmasına başladı.

Türklere göre birisiyle dostluk kurmak için birlikte seyahat etmenin, birlikte yemek yemenin veya ticaret yapmanın çok önemli olduğuna dikkat çeken Tekelioğlu, “İnanıyorum ki biz ticaret yaparak dostluğumuzun mertebesini en yükseğe çıkaracağız. Çünkü iyi yapılan ticaret dostluğu geliştiren en etkili ilişkidir. Birlikte güzel şeyler başarmamız için ortam son derece elverişlidir” dedi.

2

“Serbest Ticaret Anlaşması Türkiye’nin aleyhine işlememeli, işletilmemeli, işletilemez”

EFTA üyesi ülkelerle Türkiye arasındaki ticaretin potansiyelinin çok yüksek olduğuna vurgu yapan Tekelioğlu şunları kaydetti:

“İlişkilerin geliştirilebilmesi için çok uygun bir ortamın bulunduğunu düşünüyorum. 1990’lara kadar geriye giden aramızdaki ticari anlaşmaların gittikçe geliştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bakımdan da sürekli görüşmelerin devam ettiğini biliyoruz. Önümüzdeki Şubat ayında da bu tür bir görüşme olacağını duymaktan memnuniyetimizi ifade etmek istiyoruz. Türkiye Avrupa Birliği’ne ilkeler bazında ve bir medeniyet perspektifiyle bakıyor. Standartlar bizim ülke olarak ulaşmak istediğimiz yaşam seviyesidir. O nedenle ticaret başta olmak üzere ilişkilerimiz artarak, çeşitlenerek sürmelidir. Birlikte daha zengin, daha demokrat, daha mutlu olabiliriz. Dışlamadan, birbirimize karşılıklı ihtiyaç duymalıyız. Eşit ve ilkeli ilişki böyle olmak zorundadır. Bu nedenle biz AB’nin ABD ile yapacağı Serbest Ticaret Anlaşmasının iyi düşünülmesi ve Türkiye’nin bu anlaşmanın kapsamı dışında bırakılmaması gerektiğini düşünüyoruz. Serbest Ticaret Anlaşması Türkiye’nin aleyhine işlememeli, işletilmemeli, işletilemez. Böyle olumsuz bir duruma yol açmak birlik ruhuna, felsefesine, birliğin amacına uygun düşmez. AB ile aramızda gümrük birliği anlaşması var. Bu anlaşmanın uygulamasında ABD mallarının Türkiye’ye gümrüksüz girmesi buna mukabil bizim mallarımın ABD’ye gümrüklü girmesinin ağır, olumsuz durumlar ortaya çıkaracağı ortadadır. İleride vahim yanlışlara meydan vermemek için şimdiden sıkıntıları giderecek düzenlemelerin yapılması bunun için de Türkiye’nin bu anlaşma kapsamına alınması gerekir. Sanıyorum sizin ülkeler de benzer durumla karşı karşıyalar. Geliniz benzer anlayışlardan hareketle bir anlamda ortak olan bu sıkıntıyı aşmak için birbirimize yardımcı olalım. Sizlerden bu konuda bize yardımcı olmanızı bekliyoruz.”

Komite adına konuşan İsviçreli Parlamenter Kathy Riklin de Ankara’da olmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti ifade ederek EFTA ile Türkiye arasındaki fikir alışverişlerine verdiği önemi belirtti. Ticaretin önemine vurgu yapan Riklin Türkiye ile ticari ilişkilerin daha da gelişme potansiyeli olduğunu, bu sebeple serbest ticaret antlaşmasının gözden geçirilmesi için müzakerelerin başladığını belirtti.

Join the discussion